Студио знања: Бајке

Придружите нам се на путовању кроз свет бајки, прича, легенди, митова, маште...

Иако сви волимо да верујемо у бајке са срећним крајем, стваран живот, иако има одређене сличности са њима, намеће сасвим другачије законе. Да ли нас и у којој мери бајке заводе, како да на најбољи начин прихватимо њихове поруке, а да се притом не разочарамо, откуд уопште потреба за њима и још много тога сазнаћете ове недеље у "Студију знања".

Тијана Чолак Антић из Етнографског музеја објасниће нам која је основна функција бајки, прича, митова и легенди, када су и како они настали и шта је основна разлика међу њима, какво је место традиционалних бајки у данашњем свету, али и да ли географска различитост, национална или расна припадност утичу на њихову структуру. Младен Милосављевић, етнолог и режисер који истражује хорор жанр дефинисаће нам елементе наше фолклорне фантастике, открити зашто је елемент страха толико важан у њима, да ли и колико у епској фантастици има елемената фолклора и бајки и има ли она потенцијала да постане савремена бајка или то на неки начин већ јесте. Глумац Урош Јовчић поделиће са нама своја искуства у вези са представама за децу у којим учествује у позоришту "Бошко Буха", о рекацијама деце на сцене са хорор елементима и у неким обртима у којим преовлађује добро, али и о томе како види бајке у будућности.

Какву улогу бајке имају у формирању наше личности објасниће нам Маја Стопарић, психолог и психотерапеут. Она ће нам такође открити могу ли бајке да нам послуже као део психотерапије, у којој мери њих и њихове поруке треба озбиљно да схватимо, шта када нам се у животу ствари не одвијају онако као што смо замислили, а да притом не поклекнемо и задржимо постојећи систем вредности. У бајкама је све могуће, али у стварном животу баш и не - како то објашњавају научни закони откриће нам Владимир Вељић из Института за физику. Сазнаћемо и у којој мери се сударају физика и бајке, зашто Пепељугина ципелица у стварном животу не би могла да буде од стакла, да ли би принц заиста могао да се попне уз Златокосину косу, због чега Успавана лепотица има посебно место у свету науке, да ли је Гуливер заиста могао да чује шта говоре Лилипутанци и још много тога.

У емисији посвећеној бајкама угостићемо и најмлађу публику до сада. Реч је о члановима позоришта "Театрић" који ће нам илустровати неколико сцена из представа у којим глуме. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару