Вавилон

Вавилон у јунској епизоди представља два песника, Мирослава Максимовића и његову несвакидашњу збирку поезије, Бoл, насталу у једном даху, од песама и прозе које прате и описују погром који је његова мајка као девојчица преживела.

За ову збирку, Максимовић је добио ове године Награду града Београда и награду Печат. Као да се на ову збирку наставља песма Миграција, коју чита Срђан Гагић, песник најмлађе генерације, овенчан Бранковом наградом.

Разговор на тему идентитета водили смо са Ласлом Вегелом поводом представљања његовог новог романа Балканска лепотица или Шлемилово копиле, Ласло Вегел у новом роману описује судбину његових јунака, једне породице која траје стотину година правећи грбове за различите државе, власти и партије које се смењују пред њиховим очима. Тако Вегелови јунаци мењају имена - Јован, Јохан или Јанош, Ференц, Фрања и Франц, мењају државе, све време остајући на истом месту.

Од писаца коју су ушли у шири избор за Нин-ову награду, овога пута издвајамо сатирично-фантастични роман зајечарског писца средње генерације, Ивана Потића, Дневник неутешног космонаута, о коме говори књижевна критичарка, Тамара Крстић.

У ново покренутој едицији у оквиру издавачке делатности Универзитетске библиотеке у Београду, изашла студија Мегалополис у америчком и у српском роману, др. Маје Цвијетић, о теми града у прозном стваралаштву одабраних писаца од Џорџа Орвела до Борислава Пекића.

Вавилон ће гледаоцима у јунском издању представити и нову збирку прозе наше реномиране књижевнице, Љиљане Ђурђић, Силва, Југословенка, а скренуће пажњу гледаоцима и на два часописа - у Неготину јубилеј, 50 број, прославља часопис Буктиња, низом занимљивих текстова, пре свега о књижевности, али и алтернативној поп и рок сцени. Часопис Поља, несумљиво тренутно наш водећи књижевни часопис доноси изванредан број у целини посвећен прерано преминулом чилеанском писцу, Роберту Болању. Број је приредио писац Игор Маројевић, који је Болања и препоручио српској култури, захваљујући чему је он превођен и читан писац код нас.

Зоран Костић Цане, фронтмен Партибрејкерса и певач бенда Шкртице говори за Вавилон о томе како и зашто пише поезију и како она код гледалаца поприма призвук ангажованог текста.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару