Вавилон

Вавилон ће у новој емисији подсетити да је у Београду, Чачку и Панчеву од 11-15. маја одржан један од најбољих и најзанимљивијих фестивала на овим просторима, 11. Београдски фестивал поезије и књиге "Тргни се! Поезија!" у организацији Трећег Трга и Библиотеке града Београда под слоганом "Изван сваког зла" (асоцирајући на стихове Владислава Петковића Диса чији јубилеј 100 година од смрти, обележавамо ове године). На 11. фестивалу учествовало је преко 60 песника, преводилаца и уметника, из 14 земаља.

У емисији ћемо представити прошлогодишњиг добитника Дисове награде за целокупни песнички опус и учесника фестивала Тргни се, поезија, песника Томислава Маринковића. Он је приредио протекле године књигу Писац у врту, најлепше приче и песме о биљкама и пријатељству. Књига је настала као последица Маринковићеве великодушности и пријатељства са бројним људима од пера. Поклањајући годинама биљке са којима и од којих живи, одлучио је да их поново окупи у књизи. На његов позив да напишу нешто што ће овековечити везу између биља и уметности, одазвали су се између осталих и Љубица Арсић, Горан Петровић, Вуле Журић, Милован Данојлић, Владислава Војновић, Живорад Недељковић, Милосав Тешић, и други...

Уласком у ужи избор за Нинову награду, као и чињеницом да је нови лауреат европске награде за књижевност, Дарко Тушевљаковић је ових дана дошао у жижу јавности својим новим романом, Јаз. Гледаоци ће имати прилике да га боље упознају у овомесечном издању Вавилона.

Књижевна критичарка, англисткиња и професорка на Филозофском факултету у Новом Саду, Владислава Гордић Петковић ће представити роман Три тужна тигра, кубанског писца Гиљерма Кабререа Инфантеа који је 50 година од објављивања коначно преведен и објављен у издању Геопоетике и даље слови за најзначајнији кубански роман свих времена.

У рубрици читања поезије, Раде Танасијевић ће читати своју песму, а проф. др Радивоје Микић ће говорити о поетици и животу овог необичног песника.

О ново покренутој едицији у оквиру које је под редним бројем један, изашла књига сабраних песама Милана Милишића, редиговано и прочишћено издање са коментарима, за коју је заслужно издаваштва Културног центра Нови Сад, говориће уредник едиције и приређивач, Марјан Чакаревић.

И за крај, гледаоци ће открити захваљујући којој издавачкој кући је сада могуће читати биографију Џејмса Брауна, прослављеног музичара фанка и соула, коме се ових дана и у свету обележава рођендан.

Поводом 3. маја, рођендана Џејмса Брауна, једног од најутицајнијих музичара, чудака и музичког генија, издавачка кућа Дерета је објавила књигу Џејмс Браун и потрага за америчким соулом, аутора Џејмса Мекбрајда.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару