Читање позоришта: Наше време

Петнаест година серијала Читање позоришта

У гласовитом Сонету 66, Виљема Шекспира, којим је инспирисана истоимена представа редитеља Кокана Младеновића, у извођењу ансамбла Позоришта "Чики Гергељ" из Темишвара, песник, између осталог, каже:

Уморном од свега у смрт ми се жури,
Јер видех заслужног како бедно прости,
(...)
И уметност којој моћник узде ставља
И злочинце како владају добротом, (...)

Бестијални злочинац зарад пусте власти, заводљив и окрутан у исто време, Ричард Трећи, мали зупчаник Великог Механизма, на самом почетку драме каже да је одлучио да буде зликовац и да ће доказима поткрепити сваку лаж! У представи Народног позоришта у Београду историја није више главни јунак трагедије, како је тврдио Јан Кот, него огољена политичка пракса коју бескрупулозно и брутално спроводи Шекспиров антијунак.

У представи Дон Кихот или одакле ветар дува и шта су данас ветрењаче (СКЦ Нови Сад) чувени Витез тужног лика разуме се као најважнији јунак данашње Европе. Иако нас судбина Дон Кихота учи да је идеале у животу готово немогуће остварити, аутор представе Златко Паковић тврди да је живот без борбе за идеале ништаван. Гледан из перспективе стварности, идеал је лудост, али гледана из перспективе идеала - стварност је ништавна! У представи Јами дистрикт, Милене Богавац и Кокана Младеновића (Битеф театар), житељи измишљеног села Јамина на тромеђи Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине поново ратују да би доказали који је народ најстарији. На крају све три нације бивају спуштене на ниво палеолитских људи, а у служби крупног капитала глуме неандерталце у научно-забавном парку под међународним протекторатом.

У представи Љубав, љубав, љубав (Атеље 212) деца оптужују родитеље да су, уместо да га промене и учине бољим, свет купили и приватизовали и у томе виде основне разлоге свог неуспеха у животу подједнако као и разлоге свеопште регресије у свету.

У каквом ми то времену живимо и шта о том времену сазнајемо из позоришних представама о којима ће бити речи у овој епизоди којом аутор, радно и без икакве слављеничке помпе, обележава петнаест година од емитовања прве епизоде серијала Читање позоришта, једине специјализоване телевизијске емисије о позоришту у региону?

У емисији учествују Игор Ђорђевић, Кокан Младеновић, Златко Паковић, Дејан Дедић...

Аутор и уредник: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије