Вавилон

Фебруар је месец у коме се настављају доделе бројних награда за књижевно и књижевно теоријско стваралаштво.

У овој епизоди Вавилону, гледаоцима ћемо представити две награђене књиге, студију Ка лепоти - Еротолошко читање Сапфине поезије, ауторке Јелене Пилиповић, проф. Филолошког факултета у Београду која је добила награду "Никола Милошевић" и "Аврам, Богдан, воду газе", Владиславе Војновић која је добила две награде, Змајевих дечјих игара и Политикиног забавника.

О још једној књизи намењеној деци, али и родитељима, говоре аутори, писац поеме "Бајка о смрти", Владимир Вучковић и песникиња и сликарка Јана Растегорац која је књигу илустровала.

Вавилон прати и редовну књижевно сцену, тако да о есеијистичкој књизи Славка Гордића, Осматрачница, говори Ђордје Деспић, о Зборнику радова о роману Радована Белог Марковића, "Путникова циглана", Анатомија романа "Путникова циглана", говори Весна Тријић, а Јасмина Врбавац представља роман Све птице певају, једне од најнаграђиванијих младих британских списатељица, Иви Вајлд. О новој песничког књизи "У добар час", Дејана Алексића говори Соња Миловановић Ковљанић. Поезију чита сам Дејан Алексић.

Бојана Ковачевић Петровић је заједно са Александром Манчић превела и приредила монографску књигу која садржи и до скора потпуно непознату драму Федерика Гарсије Лорке, Публика. Ову изузетно занимљиву драму, писану за 21. век представиће Бојана Ковачевић Петровић.

Вавилон ће читаоцима открити и Антологију српске поезије, "Cat Painters" која је пре пар месеци представљена у Америци, а у њој је представљено преко седамдесет песника. Ову панораму српске поезије су уредиле и увод написале др Биљана Д. Обрадовић, песникиња, професорка на Универзитету Гзејвијер у Луизијани и др Дубравка Ђурић, песникиња и профероска на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум.

У Вавилону ће гледаоци имати прилику да виде и инсерт из филма "Шајтинац, три приче" који су у сопственој, независној продукцији снимили аутори Милан Кићевац и Бошко Милосављевић. Из сопствених побуда, као поштоваоци Шајтинчевог рада, они су снимили документарни филм о једном од најбољих писаца средње генерације, Угљеши Шајтинцу.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару