Вавилон

Вавилон отвара песникиња, Марија Кнежевић, читајући из најновије збирке песама, "Техника дисања", своју песму "Прилично ведро".

Књижевни опус Марије Кнежевић обухвата готово све аспекте литерарног исказа о чему сведоче девет књига поезије, једна збирка прича два романа, епистоларни и хроничарски записи, две књиге есеја. Њена најновија збирка поезије, "Техника дисања", својеврсни је бревијар преживљавања, луцидно и проницљиво сведочанство једног времена колико и дело дубоко утемељено у разноврсну песничку традицију кроз коју пробијају дамари јединственог поетског израза.

Млади књижевни критичар, Драган Бабић, гледаоцима ће представити несвакидашњих књижевни пројекат, роман "Моја борба", норвешког аутора, Карла Увеа Кнаусгора који се састоји до овог момента од шест обимних наставака, а писање и даље траје. Радош Косовић је на српски превео до сада прва два наставка која је објавила ИК Боока. Овај необичан књижевни мастодонт је заправо нешто између дневничке и есејистичке исповести аутора о сопственом животу и размишљањима, уобличеним у врхунски књижевни наратив.

Срђан Тешин, писац средње генерације, написао је до сада десетак прозних остварења и приредио пет тематских прозних збирки. Асоцијативан наслов нове приповедачке збирке Срђана В. Тешина Приче с Марса, у првом моменту доводи читаоца у заблуду. Када се открије да је Марс заправо име насеља у коме писац живи, постаје јасно да је су несвакидашњих животи јунака и догађаји на којима се базирају приче, испуњени насиљем, бизарностима и преокретима којима се ова планета и човечанство не поноси.

У Вавилону се по први пут представљају једна нова издавачка куће, "Партизанска књига" и један потпуно нови фестивал, Сомборски књижевни фестивал који представља једна од организатора, Тамара Крстић, на коме су 13. и 14. маја учествовали писци, Угљеша Шајтинац, Ана Ристовић, Срђан Срдић, Ален Бешић, Ото Олтвањи и Јасмина Топић, читајући своје радове у сомборској Градској библиотеци, "Карло Бјелицки".

Писац, Срђан Срдић ће представити нову издавачку кућу, "Партизанска књига", коју су недавно основали он и књижевни критичар, Владимир Арсенић под девизом "Веровати-читати-борити се!". До сада су објављена два наслова, приче Клода Лалумијера и поезија Фарука Шехића.

Вавилон поентира интервју са Драганом Бошковићем, који са прилогом на почетку емисије, разговором са Маријом Кнежевић, затвара смисаони круг. Драган Бошковић, песник, теоретичар књижевности, професор савремене српске књижевности и теорије књижевности на Филолошко-уметничком факлутету у Крагујевцу, објавио је до сада 5 збирки поезије, приредио велики број теоријских публикација и зборника и 4 теоријске студије. Једна од најоригиналнијих теоријских књига објављених прошле године, "Заблуде читања" је његова пета књига по реду.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару