Вавилон

Фебруарски Вавилон доноси пет прилога. У рубрици Критике, Јасмина Врбавац приказује роман Светислава Басаре, "Анђео атентата".

Зборник "Срећа" који објављује Филолошки факултет у Крагујевци представља професор тог факултета и књижевни теоретичар и историчар, проф. др Драган Бошковић. Биљана Дојчиновић представља своју књигу "Право сунца - другачији модернизми" у рубрици посвећеној књижевној теорији. У рубрици Музичари - Писци, рок критичар Петар Јањатовић говори о приповедачкој збирци Пети Смит, "Сакупљање вуне".

Фебруарски Вавилон отвара критички приказ књиге Светислава Басаре, "Анђео атентата". Светислав Басара је аутор који пише много и објављује често. Ова чињеница иницира супротне ставове, од обожавања до неповерења јавности. Његова дела један део критике и не читајући осуђује као памфлет по стилу и темама близак његовом колумнистичком раду. Истовремено, они који Басару цене као једног од наших најоригиналнијих писаца, подразумевају статус његовог дела више га не анализирајући и не читајући темељно.

О зборнику текстова научних радника и сарадника Филолошког факултета у Крагујевцу, говори уредник и професор тог факултета, Драган Бошковић. Он напомиње да је ово седми тематски зборник по реду који овај факултет издаје и да се појам среће разматра из различитих културолошких и књижевно теоријских углова.

Биљана Дојчиновић је на основу својих предавања и курсева о модернизму, саставила теоријску студију коју је опремила и предоговором и библиографијом, а која се бави поређењем писаца модернизма код нас и у свету. У својим истраживањима, она је дошла до веома занимљивих резултета поредећи неупоредиво као што су Пети Смит и Џејмс Џојс, или Вирџинија Вулф и наша књижевница Јелена Димитријевић.

У рубрици Музичари - Писци, рок критичар Петар Јањатовић говори о приповедачкој збирци Пети Смит, "Сакупљање вуне" и показује, да је ова култна панк-рок дива, осим што је већ позната по стиховима својих композиција, написала неколико изузетних прозних књига.

Вавилон ће у фебруарској епизоди публици открити и научни часопис "Књижевна историја" чије је ново уредништво на челу са Тихомиром Брајовићем, професором Филолошког факултета у Београду, последњи објављени број представило новим дизајном и концептом.

У фебруару, традиционално се говори о једном од највећих и најутицајнијих светских писаца, Едгару Алану Поу чијег се рођења 19. јануара читав свет сваке године сећа. Овога пута, Клио је објавио његову биографију коју је написао познати писац биографија, Питер Акројд, а превела Ивана Ђурић Пауновић.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару