Вавилон

Октобарску епизоду Вавилона отвара проф. др Томислав Лонгиновић који на Универзитету Висконсин у Медисону предаје словенске књижевности, компаративну књижевност и визуелну културу.

Познат као писац и теоретичар књижевности, 2012. године је објавио, за сада само на енгелском, студију "Вампирска нација, насиље као културна имагинација". Такође, он на Висконсину већ неколико година уназад држи семинар "Вампири у књижевности и у филму" који тамо изазива велико интересовање, али и успева да разбије постојеће предрасуде о мрачном Балкану препуном насиља.

Вавилон у октобру представља и неколико књига које ћете моћи да пронађете на текућем Сајму књига. Прва од њих је изванредна збирка приповедака, до сада код нас непревођеног аустралијског писца, Дејвида Брукса, "Атлас унутрашњих супротности", о којој говори писац, Срђан Срдић.

Од домаће књижевности изабрали смо да представимо нове књиге Маје Херман Секулић. Позната као песникиња, романописац, есејиста и преводилац, али и као професор са успешном каријером предавача на универзитетима Принстон, Колумбија и Харвард, Маја Херман Секулић, иако живи у Сједињеним Америчким Државама, активно учествује и на домаћој књижевној сцени. За Сајам и око Сајма књига пред нашим читаоцима ће се наћи неколико њених књига - биографија Николе Тесле, писана по узору на типске књиге "За неупућене", интернет издање, двојезични енглеско-француски избор из песништва Маје Херман Секулић, "Из пусте земље" и роман "Ма Belle", промовисан на Сајму књига. То је роман о гђи Мејбл Грујић, удатој за сина познатог Јеврема Грујића, американки и великој добротворки која је цео живот посвећенички помагала Србију.

У октобарском Вавилону одломак из поеме Венерини и остали брегови чита Ана Марија Грбић. Истовремено, она ће, као један од организатора и покретача, гледаоце упознати и са поетским вечерима, АРГХ, на којима је до сада читало око 400 песника и које трају већ шесту годину за редом.

Вавилон у рубрици Писци-музичари затвара Слободан Тишма који је био гост на недавно одржаној књижевној вечери у циклусу Књижевност и музика у просторијама Српског књижевног друштва. Најпознатији као добитник Нинове награде за роман "Бернардијева соба", овај песник, приповедач, романописац, концептуалиста и перформер, велики љубитељ класичне музике и раније познат готово искључиво као музичар, оснивач два алтернативна бенда, Луне и Ла страде, Тишма верује да је музика мајка свих уметности.

Уредник: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару