Коначни обрачун

Десет година касније, Пети октобар и даље оставља бројне контроверзе. Једна од њих јесте и да ли је Демократска опозиција Србије (ДОС) била спремна да се тог дана и оружјем супротстави насиљу режима Слободана Милошевића? Да ли је ДОС имао наоружане групе и каквим наоружањем су располагале?

И тада, као и сада, мало се зна о улози иностраног фактора у петоктобраским догађајима. Шта је 2000. радио у својој Канцеларији за Балкан у Будимпешти Вилијам Монтгомери, потоњи амерички амбасадор у Београду?

Где се и с ким од лидера ДОС-а и представника невладиних организација Монтгомери састајао и шта је на тим састанцима договарано и одлучивано? Какве су савете и обуку Американци нудили и организовали?

Када је у питању инострани фактор, и даље је отворено питање финансијске помоћи тадашњој опозицији, невладиним организацијама и независним медијима. Колики је био износ финансијске подршке Милошевићевим противницима? Како су паре у земљу стизале, ко их је и како преносио? У какве су сврхе трошене? Да ли је ДОС икад направио завршни обрачун?

Ни улога полиције, такође, никад до краја није расветљена. Који су полицијски генерали имали контакте са лидерима ДОС-а? Како су, када и зашто почели да саботирају и одбијају наређења тадашњег министра унутрашњих послова Влајка Стојиљковића? Каква је била атмосфера у Државној безбедности? Шта су Петог октобра радили њени руководиоци, а шта њени оперативци?

Као што се мало зна о приликама у полицији, не зна се много ни шта се Петог октобра дешавало у Генералштабу Војске Југославије. Ко је, по чијем наређењу и са каквом сврхом био на челу колоне тенкова која је изашла на београдске улице? И зашто су тенкови у касарни на Бањици, у ноћи између 5. и 6. октобра, паљени на сваких сат времена? Шта је те вечери начелник Државне безбедности Радомир Марковић радио у Генералштабу Војске Југославије? И шта се десило са списком имена лидера ДОС-а и Отпора који је дао начелнику Генералштаба Небојши Павковићу?

Коначно, командант Јединице за специјалне оперције (ЈСО) Милорад Улемек Легија и генерал Павковић, 5. октобра, отказали су послушност Милошевићу и прешли на страну народа. Али, зашто су већ следећег дана ЈСО и Војска стајали једни наспрам других са упереним оружјем? И како је изгледао састанак Легије и генерала Павковића?

Чини се, на крају,да се најмање зна о активностима Слободана Милошевића и Мире Марковић у петокотобарским данима. Зашто је Милошевић променио Устав и расписао председничке изборе?

Каква је улога Југословенске левице и Мире Марковић? Шта је стајало у извештајима које је Милошевић примао из полиције, Државне безбедности и Војске? Ко је све био код Милошевића, у ноћи између 5. и 6. октобра, којег функицонера он ни на који начин није могао да пронађе, о чему се разговарало и какво је било расположоње у вили "Мир"?

Шта су те ноћи радили високи представници тадашњег режима и ко је издао Милошевића и Миру Марковић? Шта је руски министар иностраних послова Игор Иванов рекао Милошевићу? И како је изгледала примопредаја власти између Милошевића и Војислава Коштунице?

На та и многа друга питања одговарају:

Ивица Дачић, Социјалистичка парија Србије (СПС),
Велимир Илић, Демократска опозиција Србије (ДОС),
генерал Божидар Делић, Београдски корпус Војске Југославије,
Небојша Човић, Демократска опозиција Србије (ДОС),
Горан Радосављевић Гури, МУП Србије,
Љубиша Ристић, Југословенска левица (ЈУЛ),
Мијат Дамјановић, Г17 плус,
Слободан Хомен, Отпор,
Гордана Суша, Независно удружење новинара Србије (НУНС),
Милена Вучетић, Радио-телевизија Србије (РТС),
Хаџи Драган Антић, Политика,
Бранко Илић, Отпор,
Милош Јефтовић, Изборни штаб Војислава Коштунице,
Јован Стојић, Ресор Државне безбедности МУП-а Србије,
Слободан Пајић, Демократска опозиција Србије (ДОС),
Љиљана Смајловић, IREX,
генерал Александар Васиљевић, Управа безбедности Војске Југославије,
амбасадор Вилијем Монтгомери, Канцеларија САД за Балкан у Будимпешти,
Војислав Коштуница, Демократска опозиција Србије (ДОС).

Aутори: Филип Шварм и Радослав Ћебић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару