Траг: Ајвар под сунцем Тоскане

Лесковчани имају свој традиционални производ који би сигурно имао пролаз на страном тржишту али њихов ајвар и даље путује најдаље до српске престонице, у путним торбама, у покојој тегли.

Хоће ли то стање променити офанзива лесковачке Привредне коморе у циљу сертификације ајвара и његовог пласмана у Западној Европи?

Пољопривредни произвођачи из лесковачког краја посетили су Сиену где су презентирали лесковачки ајвар и упознали се са стандардима у производњи и процесом сертификације. Уследила је "експресна" посета Италијана Лесковцу чиме је, ваљда, точак сарадње покренут.

Сељаци тог краја ће, ипак, и ове јесени ајвар спремати само за укућане и ретке сладокусце.

Повећање засада паприке "ајварке" могло би уследити тек на пролеће, ако дође до брендирања производа и склапања конкретних договора о испоруци преко границе.

Аутор: Срђан Цонић

Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом