понедељак, 04.08.2025, 13:55 -> 12:14
Гастрономад
Крушке у вину из Сремских Карловаца
Сремски Карловци су бисер Војводине – место богате историје, духовности и вина. Познати по првој српској гимназији и чувеном Карловачком миру, овај град је вековима средиште виноградарства и производње аутентичних вина, попут бермета – ароматичног десертног вина које се некада служило и на бечком двору. Николу је у Карловцима угостио колега Драгиша Стефановић Гиле, који је куварски занат "пекао" у многим европским земљама. Тренутно живи у Карловцима, а у Гилетовој кухињи на отвореном правили су сармице од винове лозе са филом од рибе и најавили Грожђебал, који ће се одржати у септембру.
Инспирисан културним наслеђем, наш гастрономад Никола Вучковић припремио је поширане крушке у вину – елегантан, класичан дезерт у којем се спој воћне сласти и зачињеног вина савршено уклапа у традицију и дух Карловаца. Припремљен на модеран начин са маскарпоне кремом и бисквитом од овсених пахуљица, овај десерт је омаж винарском крају и његовим софистицираним укусима. Пријатно гледање!
Коментари