Читај ми!

Гастрономад

Арија о италијанском пиринчу

Пиринач је пореклом из Азије, а у Италију су га донели Арапи током окупације Сицилије у 10. веку. У северну Италију стигао је у 15. веку, где се и данас интензивно узгаја, посебно у Ломбардији и Пијемонту. Италија је данас највећи произвођач пиринча у Европи. Најпознатије италијанске сорте су Арборио, Царнароли и Виалоне Нано, идеалне за припрему рижота, који је и најпознатије јело од ове вредне намирнице у Италији. Рижото се припрема тако да остане кремаст и сваки крај има своју верзију. Аранчини су традиционалне сицилијанске пиринчане куглице, познате још из средњег века. Пуне се месом, моцарелом, грашком или другим надевима, па се прже до златне боје. У Палерму су округли, а у Катанији купасти, па подсећају на вулкан Етну. Данас су симбол сицилијанског уличног кулинарства и омиљени су у целој Италији. Аранчини спајају историју, практичност и богатство укуса италијанске кухиње.

Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на пут у Италију и припрема рижото са рагуом од шумских печурака и слатке аранћине са сосом од кајсија. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом