субота, 07.06.2025, 16:51 -> 09:55
Гастрономад
Арија о италијанском пиринчу
Пиринач је пореклом из Азије, а у Италију су га донели Арапи током окупације Сицилије у 10. веку. У северну Италију стигао је у 15. веку, где се и данас интензивно узгаја, посебно у Ломбардији и Пијемонту. Италија је данас највећи произвођач пиринча у Европи. Најпознатије италијанске сорте су Арборио, Царнароли и Виалоне Нано, идеалне за припрему рижота, који је и најпознатије јело од ове вредне намирнице у Италији. Рижото се припрема тако да остане кремаст и сваки крај има своју верзију. Аранчини су традиционалне сицилијанске пиринчане куглице, познате још из средњег века. Пуне се месом, моцарелом, грашком или другим надевима, па се прже до златне боје. У Палерму су округли, а у Катанији купасти, па подсећају на вулкан Етну. Данас су симбол сицилијанског уличног кулинарства и омиљени су у целој Италији. Аранчини спајају историју, практичност и богатство укуса италијанске кухиње.
Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на пут у Италију и припрема рижото са рагуом од шумских печурака и слатке аранћине са сосом од кајсија. Пријатно гледање!
Коментари