субота, 31.05.2025, 14:50 -> 12:22
Гастрономад
Печени бранцин из Африке
У надалеко познатој мароканској кухињи, у којој се преплићу берберски, арапски, андалузијски и француски утицаји, најдрагоценија је маринада. Шермула је управо таква – ароматична паста која се користи као маринада, зачин или као дресинг. Користи се вековима, првенствено на обали Атлантског океана, где су рибари развили властите варијације у којима доминирају першун, коријандер, бели лук, кумин, паприка и лимун. Шермула у Мароку је популарна као што је песто у Италији. Њена улога није да сакрије укус рибе, већ да га нагласи и истакне. Шермула се традиционално користи уз белу рибу, као што су бранцин или орада, али и уз шкољке, лигње, чак и поврће. У сиромашнијим крајевима још увек се прави у авану, ручно, како би се сви укуси нежно спојили.
Наш гастрономад Никола Вучковић припрема нам печени бранцин са шермулом, а као дезерт научиће нас да направимо басбусу. Највећа драж овог колача је сируп којим се прелива након печења, често обогаћен ружином водом или водом цвета наранџе, што му даје тај типично арапски укус. Пријатно гледање!
Коментари