четвртак, 27.03.2025, 13:15 -> 13:38
Гастрономад
Пут у Мексико
Мексичка кухиња освојила је свет чудесном мешавином различитих укуса, али и љутином, која је обавезна од предјела до посластица од чоколаде. Такос је традиционално јело, које потиче још из прехиспанске ере, када су домороци користили тортиље од кукуруза као средство за преношење хране. Само име значи умотано или завијено, а оригинално је представљао начин на који се умотавало месо или риба у тортиљу. Он је дубоко укорењен у култури народа који живе у Средњој Америци, а свакодневно се конзумира на уличним тезгама, ресторанима и домаћинствима широм земље.
Наш гастрономад Никола Вучковић води нас на пут у Мексико. Постоје различите врсте такоса, у зависности од региона и пуњења. Најпознатији су такос ал пастор, са свињетином маринираном у ананасу, такос де карнитас са свињетином куваној у сопственој масноћи, такос де асада са печеном говедином и такос де песцадо са рибом, који најпопуларнији у приморју. Тортиље могу да буду од кукуруза или пшенице, а додаци попут салсе, лимете, лука или коријандера дају невероватну експлозију укуса овом мексичком специјалитету. Пријатно гледање!
Коментари