субота, 22.03.2025, 14:45 -> 12:47
Гастрономад
Јужноафричка мешавина укуса
Јужноафричка кухиња разнолика је и богата због културног утицаја многих народа који су живели и насељавали ово подручје. Афричка племена, холандски, британски и француски досељеници, робови доведени из Малезије, Индонезије и Индије - сви су оставили по делић свог гастрономског наслеђа. Ова комбинација различитих култура створила је јединствена јела са разноврсним зачинима, месима и техникама кувања.
Наш гастрономад Никола Вучковић открива нам фантастичну фузију слатког и сланог, карактеристику многих јела из ове регије и богатство зачина који су карактеристични за кухињу Кејп Малаја. Боботи је једно од најпознатијих јужноафричких јела. Долази из кухиње Кејп Малај, заједнице формиране од досељеника из југоисточне Азије. Боботи се припрема од млевеног меса (обично говедине или јагњетине), зачињеног куркумом, каријем, коријандером и често садржи суво воће попут сувог грожђа или кајсија, што му даје слатко-слани укус. Након што се месо зачини и лагано динста, прекрива се слојем мешавине млека и јаја, који се пече до златне боје и хрскаве текстуре. Традиционално се служи уз жути пиринач са куркумом и чатнијем.
Коментари