субота, 16. нов 2024, 14:40
Гастрономад
Раскошни чили кон карне
За чили кон карне кажу да је званично јело државе Тексас, мада се утицај Мексика види не само у комбинацији намирница, већ и у самом називу овог егзотичног јела. На шпанском значи чили са месом, а традиционални рецепт има само пар једноставних састојака - парадајз, пасуљ, чили папричице и месо. Корене вуче још из времена Астека, а популарност је стекло током грађанског рата у САД у 19. веку. Јело је прави представник фузије између мексичке и америчке кухиње, која је у свету гастрономије позната као Текс-Мекс. Чили кон карне производио се и у конзервама, тако да су га каубоји и војници носили са собом током пустоловина. У многим регијама на југу САД и на северу Мексика постоје "чили барови", где се служи локална верзија овог специјалитета.
Наш гастрономад Никола Вучковић научио је од врхунских америчких кувара како да припреми ово моћно и раскошно јело, које прија и балканским укусима. Пријатно гледање!
Коментари