Читај ми!

Гастрономад

Раскошни чили кон карне

За чили кон карне кажу да је званично јело државе Тексас, мада се утицај Мексика види не само у комбинацији намирница, већ и у самом називу овог егзотичног јела. На шпанском значи чили са месом, а традиционални рецепт има само пар једноставних састојака - парадајз, пасуљ, чили папричице и месо. Корене вуче још из времена Астека, а популарност је стекло током грађанског рата у САД у 19. веку. Јело је прави представник фузије између мексичке и америчке кухиње, која је у свету гастрономије позната као Текс-Мекс. Чили кон карне производио се и у конзервама, тако да су га каубоји и војници носили са собом током пустоловина. У многим регијама на југу САД и на северу Мексика постоје "чили барови", где се служи локална верзија овог специјалитета.

Наш гастрономад Никола Вучковић научио је од врхунских америчких кувара како да припреми ово моћно и раскошно јело, које прија и балканским укусима. Пријатно гледање!

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње