Читај ми!

80 година касније – ко је и како ослободио Београд

"Шест октобарских дана грмело је и севало и земља се тресла под Београдом, а пред зору седмог дана настала је тишина. Дан се ближио, паљба није отпочињала и у народу поче да се утврђује вера да то није затишје него - крај." Ово је део приповетке "Тај дан" Иве Андрића, који је окупацију провео у Призренској улици.

У ратној прошлости београдске улице никада нису биле сведок толико драматичних догађаја као тог октобра 1944.

Један део јединица Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије од Раковице до центра града пратио је Риста Марјановић, чувени фотограф из времена Великог рата. Његове фотографије уличних борби из октобра 1944. године драгоцен су историјски документ о томе времену.

Зашто су најкрававије борбе вођене у Улици кнеза Милоша, ко је и зашто три пута заузимао Народно позориште и откуд италијански партизани у Београду? Зашто се сматрало да је град слободан онда када се на Палати "Албанија" развије застава? Ово је покушај да се кроз неколико топонима, зграда, места исприча прича о ослобођењу Београда 1944. године.

У емисији говоре историчари Милан Кољанин, Алексеј Тимофејев, Раде Ристановић и Радосав Туцовић, као и Бранимир Гајић, аутор изложбе "Прича о другом животу – битка за Београд 1944".

Аутор: Стеван Костић.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи