Читај ми!

Бешка, сјај острва нара

Обале Скадарског језера, највећег на Балканском полуострву, по дужини мере 40, а по ширини, 14 километара. И дубином се, може дичити јер му је дно, каткад и на 7-8 метара. Воду прима из неколико река. Отиче, међутим, само једном – реком Бојаном, која ка Јадранском мору хрли напојена скадарским бистрим и слатким водама.

Али, неспорна лепота, природом дата, умножена је свим оним полуострвима и острвима, на којима су се давно некад, угњездили рибари, дворе свили владари, храмове монаси, преписивачи, штампари, учењаци, трговци и природњаци.

На Скадарском језеру је чак 15 средњовековних православних манастира који су били изузетна духовна језгра, и током прошлости, сведоци бурних догађаја.

Током времена на острвској заравни, зарасли у шибље и нар, самовали су остаци храмова, манастирског средишта грађени и обнављани у време владарских династија Војислављевића, Балшића, Црнојевића и Петровића.

За цркву Св.Ђорђа нема прецизних података, а сматра се да јој је ктитор био Ђурђе II Страцимировић Балшић, и да је подигнута последњих деценија 14. века. Потврђује то и посвета храма светитељу, чији је имењак овај зетски владар, а и чињеница да недалеко, своју гробну цркву подиже његова супруга Јелена, кћи кнеза Лазара, али тек пошто јој је преминуо и други супруг – Сандаљ Хранић Косача. Јелена је о цркви Св.Ђорђа водила бригу, плаћала поправке и даривала је богослужбеним предметима.

У бурним и тешким годинама ратова и пустошења, запустео је манастир Бешка, и тако је било све до краја 19. века, када је Богородичину цркву, Јеленину задужбину, обновио књаз Никола први Петровић. Векови културне историје слагали су трагове на овом кршевитом тлу, али је у последњој обнови, коју је иницирао блаженопочивши митрополит Амфилохије, васкрсло све оно што је било готово изгубљено.

И тако су две цркве, обновљене, остале да светле на камену, међу стаблима нара. Док се смењују дани, буре и бонаце, да буду украс и јасан знак на маленом острву, чију величину многоструко надраста дело оних који су се овде заветовали на службу Господу и прецима. Манастир је сада беспрекорна башта уз два дивна храма.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

Родославци

Autor:

Родославци су они добри, вредни, храбри, племенити, мудри, свом роду посвећени људи, које смо случајно, или намерно заборавили. Њихово дело утемељено у поштеној намери, настало је из дубоког уверења. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи