Читај ми!

Гастрономад

Прича једног гастрономада започиње преласком граница за који нису потребни ни пасош, ни визе, као ни много новца. Прича о путовању без граница почела је пре 13 година. У част свих гастрономада, оних иза камера и испред, у част сваке намирнице која овај живот чини богатим какав јесте, у част свих прича за столом и где год има добар залогај, крећемо са Николом Вучковићем на ново путовање. У првој епизоди 14. сезоне Никола Вучковић, као нови гастрономад, открива на нови рецепт за чизкејк са козјим сиром.

Његове успомене оплемењују бојом, укусом, мирисом, и заводљивим шармом којим тка чаробни ћилим гастрономије. Никола је један од најталентованијих кувара Србије. На животно и гастрономско путовање кренуо је рано, као студент Високе хотелијерске школе, из далеке Аљаске. Због разноврсног дивљег света и чаробне природе био је спреман за авантуру звану кухиња најсеверније дрзаве Америке. У хотелу Мериот проглашен је за радника месеца, а знање је допуњавао и у малом рибљем ресторану, у који су сваког јутра стизале краљевске крабе, гамбори и свежа риба.

Никола истиче да је одрастао на домаћој кухињи и да је она његова "храна за утеху".

- Међу омиљеним јелима ми је гулаш. Он је помало и контроверзан на нашим просторима, јер Мађари сматрају да је њихов најбољи. Рибља чорба из котлића је, такође, фаворит. Волим јела које се спремају заједно са породицом и пријатељима, уз забаву и у доброј атмосфери. Од страних кухиња италијанска ће ми увек бити број један. У њиховој кухињи веома се цени намирница. Квалитет локалне намирнице ставља се изнад комплексног спремања - каже Никола и додаје да ће се као нови гастрономад трудити да подсети гледаоце да је кување забавно.

- Кување може да буде уживање и хоби. Занимљиво је екстпериментисати и пробати нове укусе. Кување је најлепше путовање кроз свет, у вашој кухињи и за ваша чула. Изненадите себе. Пратите ме и пронађите инспирацију. Трудићу се и да не запоставим нашу гастрономску традицију. Сваки регион у Србији има своје специјалитете. Јужна Србија, са блиским утицајем балканске кухиње, нуди специјалитете као што су ћевапи, пљескавице, јагњеће чорбе, али и бели сиреви, качкаваљи и ајвар. Ови специјалитети познати су по пикантној и богатој ароми. Саме намирнице које можемо да нађемо у тој регији нам омогућавају да стварамо лепа и укусна јела.

Наш млади гастрономад наглашава да је посебно поносан на породицу, али и да је супруга главни "шеф" у кући.

- Срећом жена и зна и воли да кува. То сам приметио када смо се упознали и одмах ми је, наравно, привукло пажњу. Имамо малу ћерку, па нам је храна у кући јако разноврсна, а и она је за разлику од већине деце отворена и навикла је на све врсте хране. Не среће се често дете од две године које воли маслине, гамборе и шпаргле - каже Никола и обећава да ће покушати да гледаоцима представи што више различитих кухиња.

- Трудим се да путујем кад год сам у могућности и наравно да испробам локалну кухињу. Мислим да је доста нас упознато са европском кухињом, па су зато за мене највећи изазови били Аљаска и Малдиви. На Аљасци сам јео најсвежију рибу. Нисам могао ни да претпоставим колико се укус разликовао од свега до тада. Пробао сам дивљег халибута и лососа, као и краљевску крабу. На Малдивима сам се приближио индијској кухињи. Већина хране је јако зачињена, а махунарка бамија се налази у доста јела. Пробао сам и јастога са Малдива, који је, поједен у амбијенту са погледом на азурна пространства Индијског океана, јединствено искуство.

У првој епизоди 14. сезоне Никола Вучковић, као нови гастрономад, открива нам нови рецепт за чизкејк са козјим сиром.

Припремите се, почиње нова сезона гастрономских путовања са Николом Вучковићем.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње