Читај ми!

Гастрономад

Прича једног гастрономада започиње преласком граница за који нису потребни ни пасош, ни визе, као ни много новца. Прича о путовању без граница почела је пре 13 година. У част свих гастрономада, оних иза камера и испред, у част сваке намирнице која овај живот чини богатим какав јесте, у част свих прича за столом и где год има добар залогај, крећемо са Николом Вучковићем на ново путовање. У првој епизоди 14. сезоне Никола Вучковић, као нови гастрономад, открива на нови рецепт за чизкејк са козјим сиром.

Његове успомене оплемењују бојом, укусом, мирисом, и заводљивим шармом којим тка чаробни ћилим гастрономије. Никола је један од најталентованијих кувара Србије. На животно и гастрономско путовање кренуо је рано, као студент Високе хотелијерске школе, из далеке Аљаске. Због разноврсног дивљег света и чаробне природе био је спреман за авантуру звану кухиња најсеверније дрзаве Америке. У хотелу Мериот проглашен је за радника месеца, а знање је допуњавао и у малом рибљем ресторану, у који су сваког јутра стизале краљевске крабе, гамбори и свежа риба.

Никола истиче да је одрастао на домаћој кухињи и да је она његова "храна за утеху".

- Међу омиљеним јелима ми је гулаш. Он је помало и контроверзан на нашим просторима, јер Мађари сматрају да је њихов најбољи. Рибља чорба из котлића је, такође, фаворит. Волим јела које се спремају заједно са породицом и пријатељима, уз забаву и у доброј атмосфери. Од страних кухиња италијанска ће ми увек бити број један. У њиховој кухињи веома се цени намирница. Квалитет локалне намирнице ставља се изнад комплексног спремања - каже Никола и додаје да ће се као нови гастрономад трудити да подсети гледаоце да је кување забавно.

- Кување може да буде уживање и хоби. Занимљиво је екстпериментисати и пробати нове укусе. Кување је најлепше путовање кроз свет, у вашој кухињи и за ваша чула. Изненадите себе. Пратите ме и пронађите инспирацију. Трудићу се и да не запоставим нашу гастрономску традицију. Сваки регион у Србији има своје специјалитете. Јужна Србија, са блиским утицајем балканске кухиње, нуди специјалитете као што су ћевапи, пљескавице, јагњеће чорбе, али и бели сиреви, качкаваљи и ајвар. Ови специјалитети познати су по пикантној и богатој ароми. Саме намирнице које можемо да нађемо у тој регији нам омогућавају да стварамо лепа и укусна јела.

Наш млади гастрономад наглашава да је посебно поносан на породицу, али и да је супруга главни "шеф" у кући.

- Срећом жена и зна и воли да кува. То сам приметио када смо се упознали и одмах ми је, наравно, привукло пажњу. Имамо малу ћерку, па нам је храна у кући јако разноврсна, а и она је за разлику од већине деце отворена и навикла је на све врсте хране. Не среће се често дете од две године које воли маслине, гамборе и шпаргле - каже Никола и обећава да ће покушати да гледаоцима представи што више различитих кухиња.

- Трудим се да путујем кад год сам у могућности и наравно да испробам локалну кухињу. Мислим да је доста нас упознато са европском кухињом, па су зато за мене највећи изазови били Аљаска и Малдиви. На Аљасци сам јео најсвежију рибу. Нисам могао ни да претпоставим колико се укус разликовао од свега до тада. Пробао сам дивљег халибута и лососа, као и краљевску крабу. На Малдивима сам се приближио индијској кухињи. Већина хране је јако зачињена, а махунарка бамија се налази у доста јела. Пробао сам и јастога са Малдива, који је, поједен у амбијенту са погледом на азурна пространства Индијског океана, јединствено искуство.

У првој епизоди 14. сезоне Никола Вучковић, као нови гастрономад, открива нам нови рецепт за чизкејк са козјим сиром.

Припремите се, почиње нова сезона гастрономских путовања са Николом Вучковићем.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи