Читај ми!

Људи с Горе

Међу нама је мало оних који нису чули за Горанце, јели бурек, ћевапе или какав слаткиш код мајстора пекарства и посластичарства какви су само Горанци.

Вероватно су малобројни и они који знају да су неки, баш познати људи заправо Горанци: фудбалери Фахрудин Јусуфи и Миралем Сулејмани, рецимо, или бивши кошаркаш Црвене звезде Зуфер Авдија и његов наследник Дени Авдија, кошаркаш у НБА

С друге стране, много је Срба који мисле да су Горанци - Албанци, због имена и презимена попут: Скендер, Ружди, Кесаси, Асани... Опет, много Албанаца мисли да су Горанци блиски Србима, јер, сви говоре српски језик, лојални су држави, живе у готово свим њеним градовима. Чак је и чувени горански посластичар Азир Пеливановић спремао десерте за краља Петра I Карађорђевића. А Горанци су - само Горанци, аутохтони народ, људи исламске вероисповети, али им је највећи празник – Ђурђевдан?!

Из свега побројаног, намеће се питање: Ко су, заправо, Горанци? Тражећи одговор, новинар Богдан Врањешевић, сниматељи Дејан Тршић и Ђорђе Тршић кренули су пут планинске области Гора, која се надвија над старим градом Призреном, на крајњем југу Косова и Метохије. На својим врховима и под својим скутима чува 30 горанских села и вароши. Питомина Горе, са којом се стопила дивљина обронака Шаре, Коритника и Кораба, извориште је свега онога што су Горанци. То је одредница њиховог бића.

Документарни филм Људи с Горе, доноси причу о Горанцима, којих у целом свету има тек нешто више од 80 000. Али, као што је рекао француски писац Виктор Иго: „Величина једног народа не мери се бројем, као што се величина човека не мери стасом. Његова мера је количина интелигенције и врлине које поседује

Аутор емисије: Богдан Врањешевић

Сниматељ: Ђорђе Тршић

Монтажа: Дејан Тршић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи