Читај ми!

Фудбал - ЛШ: Црвена звезда – Бенфика

Фудбалери Црвене звезде дочекују Бенфику на старту нове сезоне Лиге шампиона. Меч се игра у четвртак, 19. септембра, од 18 часова и 45 минута уз директан пренос на Првом програму РТС-а. Шампион Србије започиње своју четврту сезону у Лиги шампиона – другу узастопну.

Црвена звезда на премијери у новом формату елитног клупског такмичења, дочекује великана из Португалије, екипу Бенфике.

Бенфика је двоструки шампион Европе, а титуле су освајали 1961. и 1962 године. До сада су 38 пута били шампиони Португалије, последњи пут 2022.-23., а претходну сезону завршили су на другом месту у Примеири, иза Спортинга из Лисабона. Бенфика је одиграла четири утакмице у новој сезони, али услед не тако добрих резултата, сменили су тренера Шмита из Немачке, а на његово место постављен је Бруно Лаж који је 2018-19. био на клупи Бенфике и донео им шампионску титулу уз рекордна 103 постигнута гола у шампионату.

Бенфика је, наиме, у досадашњем делу сезоне поражена на старту у гостима од Фамиликаа са 2:0, побеђивали су Каза Пиу у Естрелу, да би ремијем у годинама са Мореиренсеом 1:1, управа на челу са председником, легендарним Руијем Костом донела одлуку да уместо Роџера Шмита на клупу поново постави некадашњег тренера Бруна Лажа.

Са друге стране, Звезда је елиминисала Норвежане Боде Глимт у плеј офу Лиге шампиона, бриљантном партијом и победом у Београду са 2:0, чиме је доказала да има квалитет за елитни ранг. У Супер лиги Србије бранилац титуле и седмоструки узастопни шампион тренутно води са 16 бодова, три више од другопласираног Чукаричког, и скором од пет победа уз само један реми. На осам одиграних утакмице у свим надметањима ове сезоне, екипа Владана Милојевића остварила је шест победа, један реми уз један пораз у Норвешкој од Боде Глимта са 2:1. Тим је у финишу прелазног рока напустио један од најбољих играча, Корејац Хванг, који је за 10 милиона евра прешао у Фејнорд, али Црвена звезда је брзо реаговала тако да су уочи првог меча у Лиги шампиона са Бенфиком у клуб дошли Катомпа Мвумба као позајмљени играч Штутгарта, повратник Немања Радоњић, репрезентативац Босне и Херцеговине Крунић, као и штопер из Словеније Вања Дркушић. Пре њих Звезду су појачали још један Словенац Елшник, Милсон из Анголе, Бразилац Дуарте, некадашње дете клуба Лука Илић и Далсио из Гвиунеје Бисао.

Ово ће бити трећи међусобни меч некадашњих европских шампиона, први после пуних 40 година.

Куриозитет је да су се Звезда и Бенфика први су се састали такође 19. септебра 1984. у првом колу Купа шампиона када је Звезда у Београду славила са 3:2. У Лисабону је било 2:0 за Бенфику која је тако прошла даље, али их је већ у другом колу елиминисао Ливерпул.

Меч између Црвене звезде и Бенфике игра се у четвртак, 19. септембар, на стадион Рајко Митић од 18,45 часова.

Директан пренос обезбеђен је на Првом програму РТС-а. 

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару