Читај ми!

Српска уметност и француски "рафали"

Шта је то председник Француске видео у Галерији Матице српске, па је прекршио протокол и задржао се дуже него што је планирано?

Уговор о набавци "рафала", односно 12 борбених авиона, споразуми о наменској индустрији, вештачкој интелигенцији, нуклеарној енергији, критичним сировинама. Уз те политичке и економске теме, култура је један од важних акцената дводневне посете председника Француске Србији. "Импресивна поставка, показује како се нација остваривала кроз уметност, први су утисци председника Француске које је поделио са репортером РТС-а по изласку из Галерије Матице српске, у којој се задржао дуже него што је било предвиђено. Зашто је Емануел Макрон желео да посети Галерију Матице српске, шта је знао о српској уметности и шта му је било најзанимљивије, за Око магазин открива управница Галерије.

"То што Рашчани раде је осмишљавање живота, чији је смисао радост деце, уз коју се и ми старији радујемо", говорио је париски ђак, сликар Милорад Бата Михаиловић, када је почетком двехиљадитих први пут дошао у Рашку. Град који носи име српске средњовековне државе нема књижару, али се у њему штампају књиге. И ту се већ три деценије одржава манифестација која током неколико августовских дана у потпуности преображава ово место. Шта Рашке духовне свечаности значе за овај градић, а шта за његове посетиоце? Како је било основати их 90-их година прошлог века?

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару