Гастрономад

Египатски доручак фараона

Свима је познато да је египатска цивилизација једна од најстаријих на свету. Историја Египта дужа је него што нам се чини - прве пирамиде од рођења Клеопатре дели 2500 година, што је неколико стотина година више него нас од њене владавине. Стари Египћани иза себе су оставили фантастичну архитектуру и много проналазака који се употребљавају и данас. Међутим, питање које гастрономади често постављају је како је било могуће да пустињска земља постане пољопривредна сила? Све захваљујући Нилу, једној од најдужих река на свету. Њени извори су далеко на југу, на којем лети падају обилне кише. Пре него што су подигнуте бране, воде Нила утицале су на подизање водостаја, па су и поплављивана приобална подручја. На јесен је река опадала, а земља била натопљена и обогаћена нанесеним муљем.

Још пре 4000 година Египћани су могли да уживају у меканом хлебу, а већ хиљадама година започињу дан фул мудаммасом - скраћено фулом или бобом.

Традиционална египатска кухиња претрпела је многе модификације. На њу су утицали сви који су владали овим крајевима, од Римљана, Персијанаца, Арапа, а приметни су и утицаји енглеске континенталне кухиње. У част ове фантастичне цивилизације наш гастрономад Катарина Петровић Каја припрема египатски доручак фараона - хававши или питу од млевене говедине и поврћа и ум-али или пудинг од пецива. Пријатно гледање!

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару