Читај ми!

Неми крик

Међу вредним сведочанствима наше историје су и фотографије Милоја Игрутиновића из села Шилопај код Горњег Милановца. О њему се мало зна. Био је ратни фотограф-аматер и оставио богату документацију из балканских и Првог светског рата. Носилац Албанске споменице, санитетлија, уз медицински материјал носио је фото-апарат и ишао у корак са српском војском.

Два пута је са Шумадијском дивизијом прешао Албанију, а на његовим фотографијама хронолошки се може испратити читав пут српске војске, упечетљиве сцене свакодневног живота војника, портрети војсковођа.

Сведочио је повлачењу преко Албаније, пробоју Солунског фронта, забележио најпотресније тренутке умирања српских војника на Крфу, острву Видо и сахрањивања српских ратника у мору. Данас се у Државном архиву Србије на стакленим фотографским плочама чува више од 1 000 негатива и више од 1 000 фотографија Милоја Игрутиновића, а један део фотографија је и у склопу Фото-збирке Војног музеја.

Иако је остао непознат широј јавности, његове фотографије заступљене су у стручној литератури.

У монографији о ратним сликарима, фотографима-аматерима и дописницима фотографима у српској војсци од 1914. до 1918. забележено је да иако је био фотограф аматер Милоје П. Игрутиновић заузима високо место у историји срспке фотографије. Како наводе, темама је одговорио на захтеве које му је војска постављала, али је задатак тако обавио да се његове фотографије памте.

Милоје Игрутиновић је рођен 1881. године. После основне школе на трговачки занат отишао је у Горњи Милановац, па у ратове. Иако од 1962. почива на београдском Централном гробљу у родном Шилопају још га памте, а историчари говоре о значају опуса овог фотографа аматера.

Аутор емисије: Силвија Пашајлић

Сниматељ: Никифор Вуковић

Монтажер: Милоје Урошевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара