Читај ми!

Двадесет и пет година без одговора – зашто је бомбардован РТС

Смрт шеснаест наших колега заувек ће разликовати српски од свих других јавних сервиса у свету, док четврт века касније напад на РТС делује још бесмисленије, а изостанак праве казне - срамније.

Неких десетак дана после почетка НАТО напада на СР Југославију постало је јасно да неће бити брзе предаје, како је агресор испрва очекивао, и кренуле су најаве, званичне и незваничне, шта би могле да буду нове мете, после војних.

Почетком априла први пут је поменуто да би један од циљева могла да буде зграда РТС-а. Незванично се чуло да је НАТО од тога одустао због притиска западних медија који су са РТС слали извештаје својим централама. У другој половини априла поново се причало о могућем нападу, али овога пута су страни новинари уместо уверавања да то тога неће доћи добили упозорење да се клоне зграде РТС-а у време ваздушне опасности.

РТС је погођен у 2.06 ујутру 23. априла, погођен је мастер, место одакле се емитује програм, а настрадало је техничко особље и чланови обезбеђења.

Четврт века је прошло, а за страдање шеснаест радника РТС-а није одговарао нико од оних који су извели напад, нити је у свету било суда који је био спреман да се овим случајем бави. Зашто је то лоше не само за Србију, већ и за свет у којем се тренутно воде два озбиљна рата која прете да прерасту у сукобе ширих размера у емисији "Таковска 10“ говориће историчар Предраг Марковић, новинар Александар Митић. Некадашња техничка директорка РТС-а Милена Вучетић и представник породица погинулих и радник РТС-а Мирослав Медић.

Уредник емисије је Зоран Станојевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво