Читај ми!

Гастрономад

Мексико - рај за гурмане

Када кажемо "мексичка кухиња" прво помислимо на љуто, тортиље, кукуруз, пасуљ, умаке, чили паприке... Међутим, пре девет хиљада година становници данашњег Мексика јели су углавном дивље поврће - пасуљ, бундеве, парадајз, маниоку, кукуруз и авокадо. Ловили су и дивљач, рибе и корњаче. Пре око 4000 година на полуострву Јукатану настала је цивилизација Маја, позната по великим грађевинама, сопственим писмом, познавању календара и астрономије. Маје су били и добри повртари. Када је на простору јужног Мексика настала империја Астека, побољшала се и исхрана. Лепи, уређени вртови давали су им обиље хране, али у њиховом јеловнику нису се појављивали нови састојци. Ситуација се променила доласком шпанских освајача - конквистадори су донели пшеницу, пиринач, стоку и свиње. Тако је почела да настаје савремена мексичка кухиња у којој осим кукуруза, пасуља и чилија важно место заузимају месо, сиреви и животињске масноће.

Оно што данас познајемо као кухињу ове далеке земље мешавина је традиције старих народа и обичаја, које су донели Шпанци. Специјалитети од кукуруза, "ватрених" паприка, авокада или какаа познати су у целом свету. Мексико је земља уличне хране. Тамо може брзо и јефтино да се једе захваљујући великом броју колица са храном, киосцима и штандовима на којима се нуде различити залогаји. Сви знају за тортиље, енчиладе, такосе, гвакамоле, тамале, атоле, касадиље... Наш гастрономад Катарина Петровић Каја приближиће нам Мексико и припремити тортиље од пшеничног брашна, гвакамоле - намаз од авокада, салсу од парадајза и маринирано јунеће месо и све то сложити у укусне такосе. Пријатно гледање!

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње