Читај ми!

Јасер Арафат – Палестина, пиштољ и маслина

Да ли је "господин Палестина" био последњи палестински лидер који је могао да доведе до мира, да оствари сан о држави

"У једној руци држим пиштољ, у другој маслинову гранчицу. Не дозволите да ми маслинова гранчица испадне из руке." To je део из чувеног говора Јасера Арафата из Уједињених нација из 1974. године.

На западу су га дуго звали терориста, да би на крају добио Нобелову награду за мир. Најпознатији лидер палестинског народа увек је носио пиштољ за појасом. Али пиштољ, заједно са маслиновом гранчицом из чувеног говора био је метафора, можда најбоља метафора Јасера Арафата, али и читавог палестинског народа кроз историју.

Неретко су га звали и "Господин Палестина", дуго је постојао знак једнакости између најпознатијег палестинског лидера и читавог палестинског народа. Код нас су га памтили по реченици: "Нема борбе, нема рата без Јасера Арафата".

Да ли је Јасер Арафат био последњи палестински лидер који је могао да доведе до мира са Израелом, да ли је био последњи који је могао да оствари сан о потпуно независној Палестини? Да ли је ово што се данас дешава у Гази могло да буде избегнуто много раније, у време Арафата?

О најпознатијем палестинском лидеру, о Јерусалиму, о односу арапских држава према Палестинцима, о томе како је у очима запада од терористе Арафат постао миротворац, у емисији говоре: Сајмон Сибаг Монтефјоре, британски историчар, аутор књиге "Јерусалим", муфтија Мухамед Јусуфспахић, бивши амбасадор у Саудијској Арабији, Бошко Јакшић, дугогодишњи дописник са Блиског Истока и Владимир Ајзенхамер, доцент на Факултету безбедности.

Аутори емисије: Стеван Костић и Милица Кулић.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво