Читај ми!

Гојко Ђого - вунена, ратна и демократска времена

"Гојко Ђого је злонамерно и неистинито приказао друштвено-политичке прилике у нашој земљи, и служећи се очигледним алузијама, на својеврстан начин изнео тврдњу да у нашој земљи нема слободе и демократије, да је наступило безнађе и нерад, да наше друштво нема никакве перспективе, да се наш систем заснива на страховлади једне личности којој је све подређено, док нико ништа не ради већ се само та личност велича...“

Ово је између осталог писало у оптужници из 1981. против песника Гојка Ђога због његове збирке песама Вунена времена. Због ње ће завршити у затвору и бити први песник који је робијао након смрти Тита и последњи песник који је робијао у СФРЈ.

На почетку вишестраначја Ђого је био један од оснивача тада идеолошки веома шаролике Демократске странке и у њој остао све до 2001. године. Био је на челу Удружења Срба из Босне и Херцеговине и 90-их година и можда једини човек који је тада спајао две наизглед неспојиве политичке личности – Радована Караџића и Зорана Ђинђића.

Да ли је тужилац тачно прочитао Ђогову поезију 1981. године, каква би била Демократска странка да није било ратова 90-их година, како данас види телефонски разговор са Радованом Караџићем пред почетак рата у Сарајеву који је коришћен као доказ пред Хашким трибуналом, како види слику која данас постоји о Зорану Ђинђићу и може ли песник данас да буде опасан по друштво и систем као 80-их година?

Аутор: Стеван Костић.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво