Читај ми!

Приче из Даросаве

Даросава, крај Аранђеловца, се од краја Другог светског рата звала Партизани. А онда јој је, 2002. враћено њено лепо име. У тим круговима одузимања и враћања, не само имена, неке се ствари и приче забораве, али ове, о Јеврему, о Илији, о Томићима, па и о Кулу Перишићу, чувеном мото такмичару, ипак - неће.

Потрудили су се Даросавци, да се, попут давнашњег дозивања Даре и Саве, по чему село доби име, и данас дозивају са целим светом. Ту даросавску причу, у чијој су основи истрајност, храброст и знање, на свој начин, ускоро ће пронети и Куле до Владивостока, путем дугим 30 000 километара. Али, пре него што са тог путешествија дугог 2,5 месеца настане документарни филм, Даросаву смо посетили да бисмо говорили о оним честитим људима који су је развијали и градили.

Почетком двадесетог века, неки од њих су овде почели своје пословне, политичке, државничке каријере и успели да створе нешто добро, и то не само за себе. Недуго потом, околности су се толико и тако промениле, да је све учињено, добило обрисе и тумачења каквих се данас, ондашњи просудитељи могу само стидети. А сви они добри људи Даросаве, даровима које су дали, заузели су своје место у летописима овога краја. Ко их чита, знаће.

И још нешто, важно - не чита се прошлост само због њих, бивших, добрих и важних – читајмо и памтимо због нас и сопственог трага који ћемо оставити.

Уредник: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

Родославци

Autor:

Родославци су они добри, вредни, храбри, племенити, мудри, свом роду посвећени људи, које смо случајно, или намерно заборавили. Њихово дело утемељено у поштеној намери, настало је из дубоког уверења. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара