Читај ми!

НАТО испод хашког кишобрана

Зашто није било политичке воље да се процесуирају одговорни за злочине током бомбардовања Србије и зашто међународна правда није иста за све

"Авиони су полетели. Радимо праву ствар" - рекао је Бил Клинтон марта 1999. Ти авиони су за непуна три месеца убили три и по пута више српских цивила, него војника.

До данас, за то, нико није одговарао пред међународним судовима - ни појединачно, ни командно. Истрага коју је најављивала тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, никада није започета - јер, како је тврдила, земље чланице НАТО нису хтеле да сарађују са њеном Канцеларијом. Ни пред оним другим, Међународним судом правде није се отишло даље од тога. Прогласио се ненадлежним по тужби коју је СРЈ поднела против осам земаља НАТО-а за геноцид.

Генерални секретар НАТО-а 10. јуна 1999. издао је наредбу о прекиду бомбардовања. Последње бомбе пале су на касарну у Урошевцу. У овом граду на самом југу Косова и Метохије 25 година касније живи само један Србин са својом породицом. То је отац Трајко. Екипа Око магазина посетила је овог српског свештеника што је одмах проузрокавало и долазак косовске полиције у Цркву Светог Цара Уроша. Зашто се у Урошевцу мантија не сме да носи даље од цркве?

Уредник емисије: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије