Читај ми!

Косово - драматична исповест норвешког официра о погрому 17. марта

"Досије Косово – Погром", нови је документарни филм Слађане Зарић о догађајима 17. марта 2004. године, када је етнички потпуно очишћено шест градова и девет села на Косову и Метохији.

Филм је на програму у недељу од 21 час на Првом програму РТС-а, а у вечерашњем Око магазину екслузивно погледајте део тог филма - тачније драматично сведочење норвешког официра припадника КФОР-а, учесника догађаја из Чаглавице тог 17. и 18. марта. Из безбедносних разлога РТС је одлучио да делимично прикрије његов идентитет.

А овогодишњи ФЕСТ затворен је филмом Руски конзул, по роману Вука Драшковића, који говори о догађајима на Косову и Метохији пре пола века. Намера је била да се филм сними још почетком 2000-их, али се појавио 2024. године. Колико се током ових 20-ак година мењала ситуација на Косову и да ли је утицала на оно о чему филм данас говори? О Руском конзулу за РТС говори редитељ Мирослав Лекић.

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара