Читај ми!

Цена рата у Украјини и цена језичке равноправности

Да ли рат у Украјини више кошта Исток или Запад, плаћа ли језик примену Закона о родној равноправности, коме смета "Доротеј"?

Рат у Украјини ушао је у трећу годину. Европска унија увела је и тринаести пакет санкција, којим су пооштрене мере према руском војном сектору, а на списку су се нашле и компаније из неких других, углавном азијских, земаља. Истовремено, поставља се и питање шта ће бити са руским гасом и којим ће путем долазити у Европу, јер актуелни уговор о транзиту преко Украјине важи до краја 2024. године. Анализирамо ко у економском обрачуну Истока и Запада добија, а ко губи и каква је позиције Србије.

За три месеца ступају на снагу и казнене одредбе Закона о родној равноправности и то оне које се односе на језик у јавним установама, школама (што подразумева и дипломе и уџбенике) и медијима. За оне који не користе родно осетљиве термине, казне би могле да буду од 50 хиљада, па чак и до 2 милиона динара, зависно од тежине прекршаја и да ли је реч о физичком или правном лицу. Зашто ће Савет за српски језик, који је основала Влада Србије, тражити да се Закон измени? Која је порука гимназијама које су, после захтева једног полицијског синдиката, избациле роман "Доротеј“ из лектире? О томе говори председник Савета за српски језик Александар Милановић.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара