Читај ми!

Деспића кућа

У кући Деспића, у Сарајеву, засвирао је један од првих клавира: „ноебауер” донет из Беча. Стигле иконе, купљене у Египту или наручене од чувених мајстора са Крита. Ту су одржане прве, не само у Сарајеву, већ и у Босни и Херцеговини, аматерске позоришне представе. Из те куће се попут концентричних кругова ширио утицај који ће оформити нове културне потребе и навике.

А то време, у коме се једна српска породица истиче иметком и знањем, није било нимало лако – почетак је омеђен доминацијом Османлија, тешким притисцима и неизвесношћу. Тим пре, а без икакве намере за величањем учинка једног дела популације на трансфер ка цивилизацијском искораку, а у раскошно разноликој слици Сарајева с краја 18. века, вододелница је јасно уочљива. Трасирају је вешти и виспрени Срби, занатлије и трговци. Они, слични Деспићима. Они који су успели да преживе и да се уздигну. Али, сам почетак, пар генерација уназад, био је доба великих искушења.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Родославци

Autor:

Родославци су они добри, вредни, храбри, племенити, мудри, свом роду посвећени људи, које смо случајно, или намерно заборавили. Њихово дело утемељено у поштеној намери, настало је из дубоког уверења. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара