Срби поново „освајају” Трст

Срби су данас најбројнија заједница странаца у Трсту. Сваки двадесети становник овог приморског града на северу Италије је Србин.

Данашњи Срби из Трста нису потомци оних који су пре три века стигли из Боке Которске, Босне и Херцеговине, Далмације и Лике и који су у овом граду саградили бројне палате, стекли новац, моћ и утицај.

Већина Срба који данас живе у Трсту, стигла је у овај град пре три деценије, у време ратова у Босни и Херцеговини и Хрватској и у време санкција Србији. Највећи број њих тада су радили као грађевински радници и као медицинске сестре и неговатељице у старачким домовима. Данас у Трсту има велики број факултетски образованих и позиционираних људи, који имају своје фирме или раде као инжењери, дизајнери, ИТ стручњаци и лекари.

Деца Срба који данас живе у Трсту, осим италијанске, похађају и српску Основну школу „Јован Милетић”, која носи име по свом оснивачу и једном од највећих дародаваца за изградњу те школе која је отворена још 1782. године. У својој историји дугој готово два и по века, никада у српској школи у Трсту није било више ученика него данас. Ту школу тренутно похађа 126 ђака, а још 60-ро деце иде у предшколско.

Срби из Трста имају бројна удружења кроз која негују српски језик, културу, традицију и веру, а  у обележавању значајних српских, верских празника, Србима се, често, у Трсту придруже и Италијани, јер су многи од њих ожењени Српкињама.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматеља: Александар Агбаба

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво