Светосавска капа и „устав” Немањића

Пре 35 година, у Србији је изведен један од највећих подухвата у грађевинарству. Тада је на Храм Светог Саве, на висину од 40 метара, подигнута централна купола тешка 4.000 тона. До тада, сличан подвиг, нигде у свету није изведен.

Тај посао је требало да буде поверен једној америчко-шведској фирми, али су се наши стручњаци из Прве петолетке побунили и рекли: „Зашто да дајемо толики новац странцима, ми ћемо то урадити.” Ни они нису имали искуства са толиким теретом, али су веровали у себе, пре свега, инжењери Томислав Цветковић који је био задужен за хидраулику и Страхиња Голубовић који је био пројектант за аутоматику и електронику.

Уз њихову помоћ конструисане су хидрауличне дизалице, произведене у Првој петолетки и за 22 дана главна купола подигнута је на Храм Светог Саве. Тај догађај пратило је стотине инжењера из земље и света, а преносило га је неколико телевизијских станица из Европе.

Друга прича у новом издању Квадратуре круга говори о најстаријем српском правном акту, Законоправилу или Номоканону Светог Саве, који је после осам векова, први пут, у целини, преведен на савремени српски језик.

Тог мукотрпног посла, који је подразумевао знања латинског, грчког, српскословенског језика, права и црквених канона латио се пре више од пола века проф. др Миодраг Петровић који је по образовању теолог и правник, који је докторирао на канонском праву у Атини. Законоправилом Светог Саве није био уређен само црквени живот већ све области живота, посебно социјална сфера. Оно је практично било први устав Немањића, али и први црквени устав који су користиле и Руска и Бугарска православна црква.

Љубомир Турукало је први спојио фототипско издање Законопоправила на српскословенском и савременом српском језику, графички га обликовао и повезао у најфинијој кожи. Као такво оно се први пут појавило на Сајму књига у Београду 2023. године.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара