10 година културе и уметности

Културни дневник обележава 10 година од оснивања са 10 ретроспектива посвећених свакој години. Овај циклус завршавамо ретроспективом догађаја из 2023. године током које је Културни дневник готово свакодневно био на листи 50 најгледанијих емисија на свим ТВ каналима.

Важан сегмент сваког издања су гости. Њима посвећујемо посебну пажњу, увек добрим поводом: глумац Драган Мићановић играо је главну улогу у филму "Што се боре мисли моје", писац Владимир Табашевић објавио је нови роман под насловом "Ноћне речи", Мирјана Јоковић се на мале екране вратила  РТС-овом серијом "Позив".

Позоришну 2023. годину обележили су бројни фестивали. 58.Стеријино позорје одржано је под слоганом "Човечност, успони и суноврати". За 57. Битеф је нови уметнички директор и селектор Никита Миливојевић одабрао 9 представа из 7 земаља.

Награда Добричин прстен за Животно дело уручена је глумцу Борису Исаковићу, а годину ћемо памтити и по неколико изузетних представа.

Књижевну 2023. обележила су нова дела и бројне награде. Издвојили смо атмосферу са доделе награда Београдски победник за најбољи роман и Виталове награде за најбољу књигу на српском језику. Под слоганом "Живеле књиге" одржан је 66. сајам књига. Земља почасни гост била је Република Француска, а међу бројним угледним књижевницима који су тим поводом били на сајму је Матијас Енар. 50 година од оснивања, као водећи часопис за књижевност, уметност и културу обележио је чачански Градац.

Филмска 2023. почела је у Дрвенграду на Мећавнику где је одржан 16. Кустендорф. Награду "Дрво живота" за будуће филмове добио је академик Душан Ковачевић.

На 51.Фесту је 2023. током десет фестивалских дана публика имала прилику да погледа 113 филмова из 39 земаља. Фасбиндерова муза Барбара Сукова добила је награду Почасни Београдски победник и дала интервју за Културни дневник. На Палићу је одржан 30.Фестивал европског филма, прославили смо 60 година биоскопа Културног центра Београда који је добио и престижну награду за најбољи биоскопски програм у конкуренцији од 1.200 европских биоскопа. Након успеха у Локарну одржана је београдска премијера филма "Чувари формуле". 29. Фестивал ауторског филма отворио је у Берлину награђен "Lost country" Владимира Перишића.

Балет Народног позоришта у Београду славио је 100 година од оснивања Одржан је 20. београдски фестивал игре, на светски дан музике је први пут пред нашом публиком наступила оперска дива Ана Нетребко, Београдска филхармонија је низом концерата славила стогодишњицу оркестра и у том оквиру, предвођена диригентом Зубином Мехтом, одржала Гала концерт у Коларчевој задужбини. 55. Бемус је отворио руски пијаниста Борис Березовски, а затворио британски виолиниста Најџел Кенеди.

У 2023. био је богат и садржајан ликовни програм: у Народном музеју приређена је изложба "Модерност и нација" у част 150-то годишњице рођења Надежде Петровић. Бројним изложбама обележено је 120 година Музеја града Београда, који је на аукцији код Сотбија откупио слику "Одмор Башибозука" Паје Јовановића. У Галерији Српске академије наука и уметности изложбом "Мића Поповић-сликарство перманентне побуне" обележено је 100 година од рођења великог уметника и академика.

Наши новинари јављали су се из света са бројних значајних догађаја. Издвајамо њихове извештаје из Абу Дабија, Венеције, Рима и Елефсине која је прошле године била Европска престоница културе.

уредница Оливера Милошевић

монтажери Мирјана Милосављевић и Марко Роксандић

реализација Сања Реџић

 

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару