Право и правда Јосипа Броза Тита

Да ли је УДБА радила по закону, да ли су југословенске републике постајале државе и пре Устава из 1974. године? Како су републички буџети расли, а пара у буџету Југославије бивало све мање, шта је у правном смислу значио АВНОЈ? То су само нека од питања којима су се недавно бавили професори Универзитета у Београду на научној конференцији "Социјалистичко право у Југославији 1945-1990“ одржаној на Правном факултету у Београду.

У емисији Око говоримо о томе зашто се у првом уставу ФНРЈ из 1946. помиње право народа на самоопредељење и отцепљење, да ли су буџети најбољи скенер државе и да ли су токови новца, уз промене устава, најбоље илустровали растакање југословенске државе.

Погледајте и да ли је и право у Југославији било последица сукоба две концепције у држави, једне за јаку Југославију коју је оличавао Александар Ранковић, и друге која је тражила више права за републике а коју су оличавали Едвард Кардељ и Владимир Бакарић.

У емисији говоре: Борис Беговић, професор Правног факултета у пензији, Слободан Самарџић, професор Факултета политичких наука у пензији, Дејан Поповић, професор емеритус Правног факултета и Зоран Мирковић, професор Правног факултета у Београду.

Аутор и водитељ: Стеван Костић.

 

 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара