Љубавни занос културно уметничке 2016.

У специјалном издању Културног дневника, посвећеном обележавању десетогодишњице постојања емисије, вечерас прелиставамо 2016. годину, која је била попут слогана јубиларног Битефа "На леђима махнитог бика“.

Била је некако чекајућа година. Чекали смо да нам поново врата отворе Народни и Музеј савремене уметности. Међутим, упркос одсуству главних излагачких простора, 2016. годину одликовала је бројност и разноврсност изложби. Од старих рукописних књига у Галерији САНУ, Октобарског салона према концепцији британског уметника Дејвида Елиота, са мотом „Љубавни занос“, изложбе слика Милана Туцовића, до нове религије једног од најактуелнијих уметника данашњице Демијана Херста, о којима смо говорили у емисијама.

Позоришну годину обележио је јубиларни 50 БИТЕФ. Отворио га је позоришни редитељ Роберт Вилсон који говори за Културни дневник. Свакако догађај позоришне сезоне била је премијера Шекспировог „Хамлета“ са Небојшом Глоговцем на сцени Југословенског драмског позоришта.

Те године истраживали смо Шта читамо. Запажање књижевних критичара било је да домаћи писац није довољно видљив у књижарама. У нашем фокусу увек је био домаћи писац. Те 2016. говорили смо о новим насловима Владимира Табашевића, Владана Матијевића, Мухарема Баздуља и других.

За Културни дневник говорили су највећи светски писци, гости Београда, Нобеловац Орхан Памук, Давид Гросман, као и актуелни добитник награде Гонкур Матијас Енар.

Музичка 2016. била је раскошна, од 48. БЕМУС-а до 4. БУНТ-а. На Палићу је изведена комична опера „Две главе и девојка“ композиторке Исидоре Жебељан, Београдска филхармонија и виолиниста Немања Радуловић припремали су се за гостовање у Русији.

2016. обележавали смо један век од смрти Петра Кочића, а екипа Културног дневника, добила је екслузувну дозволу да обиђе Докторову кулу, где је умро овај књижевник и духовни вођа Младе Босне.

Боб Дилан 2016. године добио је Нобелову награду за књижевност. Дилана смо славили, а наша културна сцена својеврсном изложбом омажом у Југословенској кинотеци, опраштала се од Дејвида Боувија.

Преглед филмске године доноси најзначајније догађаје са наших фестивала, али и премијеру филма „На Млечном путу“ Емира Кустурице на престижном Венецијанском филмском фестивалу.

Дописници Културног дневника извештавали су и са главних догађаја у европским престоницама. Из Рима са премијере опере „Травијата“ у режији Софије Кополе, из Беча о инсенацији Петера Хандкеа у Бург театру најављеној и дочеканој као врхунац немачког говорног театра за 2016. годину.

Гости Културног дневника били су наши најзначајнији савремени композитори, редитељи, глумци, али и тадашњи председник Српске академије наука и уметности Владимир С. Костић, поводом 175 година оснивања и рада ове наше значајне институције.

Уредник Војка Пајкић Ђорђевић

Монтажери Мирјана Милосављевић, Станко Повић и Пеђа Кашман

Реализатор Маја Мандић

 

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару