Читај ми!

Шест бакљи, шест граница, 80 година расправа о Југославији

АВНОЈ и последице

На данашњи дан пре 80 година рођена је социјалистичка Југославија. Рођено је и шест република, шест бакљи са грба СФРЈ, признато је право на постојање нових нација које су се изједначиле са територијом.

У Јајцу је AВНОЈ конституисан у законодавно и извршно тело Југославије, југословенској избегличкој влади и краљу Петру забрањен је повратак у земљу до завршетка рата, када ће народ одлучити хоће ли републику или монархију.

"Југославија се изграђује на федеративном принципу који ће обезбедити пуну равноправност Срба, Хрвата, Словенаца, Македонаца и Црногораца, односно народа Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.“

Пет бакљи са социјалистичког грба симболизовало је пет нација, шест бакљи, шест република. На предлог Словенаца Јосипу Брозу Титу додељена је титула маршала. Друго заседање Авноја у граду Јајцу почело је химном Хеј Словени, завршило се Kозарачким колом. Завршило се и одлукама о којима се и данас расправља.

О АВНОЈ-у и последицама у Оку говоре тројица младих историчара: др Петар Жарковић, др Игор Вукадиновић и др Милан Гулић.

Аутор и водитељ: Стеван Kостић

 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара