Читај ми!

Чуда су могућа!

Две сестре сложно обнављају огњиште предака које нико не би имао храбрости да почне да сређује.

Радња ове епизоде се одиграва у прелепом селу Дудулајце на југу Србије. Недалеко од Ниша (околина вароши Мерошина познатој по вишњама).

У дворишту дедовине нема вишања, али има стабала ораха од пре скоро век, јер је у овој кући живео још прадеда наших домаћица (деда Крста), који се из Великог рата у своје Дудулајце вратио као инвалид, јер је једном приликом из рова устао да припали лулу и метак га је погодио у кичму.

Као повратник са фронта затекао је у тој кући троје деце без мајке - супруга му је умрла, а да није знао. С друге стране брда, живела је удовица са двоје деце, са несвакидашњим именом Краљица. Мука је спојила у овом дому удовца и удовицу са укупно петоро деце из првих бракова, па са још двоје своје. Један је њих био је Љубомир - деда наших домаћица, који је са својом супругом Вукадинком домаћинство и сачувао за поколења.

Ова прелепа историјска, али и прича о слози показаће да су чуда могућа. Моба ће за три дана и са само три хиљаде евра покушати да спасе полусрушену кућу. Све то у знак поштовања према прецима, али и како би се кућа оспособила да овде долазе деца. Најмлађа генерација свих пријатеља, кумова, рођака, комшија.

Екипа Моје дедовине прирпема нову сезону за 2024, а пријављивање је на mojadedovinarts@gmail.com.

 

Моја дедовина Моја дедовина

Autor:
Милан Поповић

Пред вама ће од запуштених и упарложених сеоских домаћинстава настајати дедовине са новим сјајем. Пред камерама ће "од бабе настајати девојка"- гледаћете како се за 4 дана са само 6 просечних плата (које домаћину доноси екипа серијала) обнављају дедовине широм Србије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара