Читај ми!

Ћераћемо се још са Матијом

Реч зна да уздигне, али и сруши човека, да га вине у небеса, али и да га убије. Толику моћ има реч.

Имају ли, данас, речи Матије Бећковића исту моћ као некада...

Да ли је Бећковићева моћ увек била у речима или је постојала нека друга, скривена моћ која га је штитила и обезбеђивала му утицај? Која га је реч најскупље коштала у животу? Да ли је икада погазио сопствену реч? – открива Матија Бећковић у новом издању Квадратуре круга. Сазнаћете с ким је Бећковић све разговарао без иједне изговорене речи, а са ким је све од дисидената и изопштених песника и писаца, ћутећи шетао Београдом онда када то други нису хтели или смели.

Ко је Матију начинио таквим – Сента у којој је рођен, Веље Дубоко одакле су му корени или Ваљево у коме је стасавао и написао своју прву поему „Вера Павладољска”, тек што је постао пунолетан.

Шта је било боље: ово или оно? Са ким се све Матија ћерао кроз живот? На која врата никада није закуцао нити ушао? Зашто су његове књге објављиване тек када је то било дозвољено, а не онда када су написане? Шта све, са појавом вештачке интелигенције, чека свет у будућности, одговоре на сва та и још многа питања даје Бећковић у новом издању Квадратуре круга.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије