Читај ми!

Ход по небу изнад Романије

Романија је планина разапета између камена и неба, колевка хајдука и гора која је у ратним и немирним временима људима била спаситељка, а у мирним хранитељка. Већ вековима људи са Романије живе од онога што им ова планина нуди, од шуме и сточарства.

Брда и долови, кланци и јалаци, усеци и андраци, стрмоглави и јадиковци, вртаче и увале, сајвани и сурдупи, пећине и бездани, врлети и превоји, њиве и ливаде, све то има Романија. И зато је она више од планине. Због тога је и најопеванија планина у Босни и Херцеговини. Певали су о њој песници, народ, али и хајдуци - „Гором пјева млади Радивоје”.

Дели Радивоја, Дели Татомира и Старине Новака, одавно више нема на Романији, али хајдучије још има. Савремени хајдуци на Романији отимају све што стигну, понајвише шуму. Имају своје јатаке у власти, где су им и харамбаше са којима деле плен.

Старина Новак је био познат по томе што је био спреман свуда стићи и утећи и на страшном месту постојати. И данас има таквих на Романији који освајају врхове Романије на виа ферати, гвозденом путу којим ходају ка небу изнад Романије. На Црвеној стијени Романијци су уклесали стазу обезбеђену челичним сајлама и клиновима, којом се до врха те стене пењу они најхрабрији који ту тестирају своје могућности и границе.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије