Читај ми!

Прасквица - један монах, једна рука и један пут

Десет година је било потребно монаху Јегору Строганову да само једном руком, прво раскрчи, а затим направи пут, који спаја море и село Челобрдо. Сваког дана је радио, а покретали су га воља и одлучност, али пре свега бол који је носио у својој души, због чега је и дошао у манастир Прасквицу.

Високи официр руске војске Јегор Строганов на самом крају XVIII века долази у манастир изнад Милочера у Паштровићима. После двобоја у којем је бранио част своје ћерке, био је рањен у леву руку, али је убио свог некадашњег пријатеља. Кад се сместио у засебну манастирску собу, Јегор је себи одредио задатак да каменим путем повеже море и Челобрдо. Имао је најважнији алат - гвоздену вољу и једну руку. Старим цариградским маљем разбијао је сиви и љути поморски крш, слагао је камење, зидао степенике и подзиде. Мештани су га гледали и свашта су помишљали. Прво да је можда полудео, па да је глувонем јер нису знали да се игуману манастира заветаовао на ћутање, а кад су желели да му помогну, он би њихово камења бацао са стране и настављао своју муку, да сам гради пут.

Манастир Прасквица налази се на брду изнад Милочера и Светог Стефана. Име је добио по оближњем потоку чија вода мирише на брескве, овде се каже - праске. Био је духовни и политички центар Паштровића.

У порти манастира сахрањен је Јегор Строганов, поред његовог имена пише Јелисавета. Ко су Јелисавета, Јекатерина и Јелисеј у животу једноруког монаха и градитеља пута?

Уредник: Горислав Папић

Аутор: Далибор Жарић

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије