Читај ми!

Дуго српско путовање кроз школовање - 215 година Универзитета у Београду

За Око магазин говори ректор Владан Ђокић

Регион југоисточне Азије политички је код нас први открио Јосип Броз Тито 50-их година прошлог века. Тамо се и "заразио" идејом несврстаности. А та идеја дан данас има утицаја на српску спољну политику. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић недавно је у главном граду Индонезије Џакарти - потписао уговор о пријатељству и сарадњи са Асеаном. Ту организацију чини 10 земаља југоисточне Азије, а принципи на којима почива подсећају на синтагму "активна и мирољубива коегзистенција".

Истраживали смо шта нам доноси уговор са далеким земљама Азије и зашто смо на њега чекали 10 година.

Кад год се нешто важно политички дешава у Србији, једни се питају зашто универзитет ћути, други зашто се универзитет меша у политику?

Београдски универзитет постоји 215 година. Дуга је и историја у којој се преплићу политика и образовање. Први ректор био је Сима Лозанић, министар привреде и спољних послова, други научник Јован Цвијић.

Где је место Београдског универзитета данас и може ли да издржи конкуренцију других универзитета? Поводом годишњице за Око магазин говори ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић. 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије