Читај ми!

Музеј књиге и путовања

Око милион књига из целог света налази се у јединственом Музеју књиге и путовања чији је оснивач Виктор Лазић из Београда.

У тој богатој збирци налази се и неколико хиљада ретких књига исписаних на пергаменту, папирусу, свили, тиковини, као и на листовима од пиринча и бамбуса. Међу тим ретким књигама су и оне прављење у облику стрипа намењене неписменима, али и књиге чија се старост мери вековима.

У Лазићевој библиотеци, која је прикупљана више од 250 година налазе се и књиге које по свом опису спадају у национално благо.

Око 3 000 страница војничких дневника из Првог светског рата, које се тренутно дигитализују у Британској библиотеци, део дневника Живојина Мишића, стенограми Николе Пашића, налази се у овом музеју, у коме је смештено и 40 легата познатих српских писаца и уметника, део заоставштине Уроша Предића у којој је и његова преписка са Лазом Костићем, Пајом Јовановићем, Мокрањцем и Стеваном Сремцем.

У том музеју, јединственом по концепцији, налази се и око 3 000 минијатурних књига, међу којима је и она мања од нокта, али и библиотека јерменске поезије која може да стане у џеп.

Готово 30 000 аутограма познатих српских и светских писаца и уметника, међу којима су Иво Андрић, Маркес, Жак Превер, налази се у овом музеју чији је оснивач Виктор Лазић, светски путник који је готово десет година провео путујући по свету, у коме није трагао само за ретким књигама већ и за духовним богатством.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!