Читај ми!

Од Новог Пазара до курдског затвора - "Исламска држава" и последице

Због рата у Украјини, рат у Сирији који траје већ више од 10 година, данас је готово заборављени рат. А шта се тамо дешава? Земља је подељена на три дела. Некадашња "Исламска држава" је скоро разбијена, њени борци се данас налазе у затворима. Неки су у курдским затворима и долазе са наших простора, из Босне и Санџака. Са њима су разговарали фоторепортери из Хрватске и Србије Зоран Мариновић и Горан Томашевић.

Захваљујући њиховим снимцима гледаоци РТС-а моћи ће да чују зашто је некадашњи припадник Исламске државе пореклом из Хаџића из Босне, отишао у рат у Сирију, да ли је знао шта је "Исламска држава" и да ли се данас каје. 

Видећете и снимке курдских жена војника и тренутак хапшења једног припадника "Исламске државе".

Након што је мрежа "Исламске државе" готово разбијена, а борци ухапшени, њихове жене и деца послати су у одвојене избегличке кампове. Један од таквих кампова је Ал Хол. Процењује се да под шаторима у пустињи у овом кампу живи више од 50 хиљада жена и деце. Неретко се у појединима западним медијима чује да је овај камп место нове индоктринације јер њиме управљају жене некадашњих бораца ИСИС-а. Видећете снимке тог кампа.

Осим тог кампа постоји и камп Ал Рож, али у њему су правила потпуно другачија, у кампу нема строгих правила калифата и услови живота су бољи. У том кампу са децом живе и две жене из Новог Пазара, чији су мужеви бивши борци "Исламске државе". Ексклузивно за РТС говоре зашто су дошле у Сирију, да ли се кају и шта данас очекују од Србије.

Гости емисије Око су фоторепортер Зоран Мариновић и фоторепортер "Глоб енд Мејла" Горан Томашевић.

Аутор и водитељ: Стеван Костић 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво