недеља, 28.05.2023, 14:05 -> 12:48
Гастрономад
Свечани бачки ручак
Недељни ручак многима је остао у памћењу као свечани догађај из детињства, пун разних ђаконија и лепих прича. Недеља је била празник, дан када се ништа не ради, а уз свечани ручак окупљала се цела породица. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је салаш у околини Сомбора, где се још увек негује ова традиција и од Драгане Фаркаш сазнала која јела су била обавезно на трпези, али и приче о животу на бачким салашима.
- Драгана је у угоститељству Војводине провела цео радни век, а салаше одлично познаје. Зато је њена прича другачија и оригинална, баш као и стара кућа, саграђена 1925. године, са каљевим пећима и сачуваним предметима из периода оснивања домаћинства. На салашу смо припремале супу од мешане живине (морка, патка и кокошка) са домаћим флекицама и ћуреће бело месо у пацу пуњено димљеним сиром и поховано на бечки начин. На столу се нашао и сос од вишања, мирођије и парадајза, а ја сам у студију припремила и батаке у меду и сенфу са млинцима. То је традиција која би требало да остане сачувана - каже Каја.
Коментари