Читај ми!

Пикасо - пола века без сликара века

На рођењу бабица га је прогласила мртвим, да би га ујак, по професији лекар натерао да дише тако што му је дунуо дим цигарете у лице. Његово пуно име садржи 23 речи, чине га имена разних светаца, рођака, а познат је по презимену своје мајке. Отац Хозе Руиз Бланко, био је сликар који га је водио у музеје и преко кога је заволео своју будућу професију, мајка му је била ћерка винара а њено девојачко презиме прославиће најпознатији сликар прошлог века - Пабло Пикасо. 

Пикасо је имао веома буран живот иза сликарског платна. Његова необуздана креативност била је нераскидива са његовим страственим љубавним животом. Водио је двоструке и троструке животе, уживао је у љубави а сваку жену остављао је онда када би престала да буде његова инспирација.

Пикасо своју победу, да се врати у своју родну Шпанију није дочекао. Генерал Фрациско Франко умро је две године након њега. Пикасо је умро у Француској, као емигрант и члан Комунистичке партије. Значајније од тога Пабло Пикасо је умро са знањем да је најпознатији и најпризнатији сликар века у ком је живео, што и јесте био.

У емисији говоре:

Јасмина Чубрило, историчарка уметности

Урош Ђурић, академски сликар

Душко Вујошевић, кошаркашки тренер и колекционар слика

Ана Ереш, историчарка уметности

Јелена Дергенц, кустосткиња Народног музеја

Тихомир Станић, глумац

Ауторка емисије: Јелена Митровић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво