Читај ми!

Турска велика драма - остаје ли Ердоган

Одржани су "најважнији избори на свету у 2023. години", како су гласили наслови америчког "Форин полисија" и британског "Економиста". Турци су гласали.

Западни медији су пред изборе давали предност опозционом кандидату Kемалу Kиличдароглуу, у владајућој турској Партији правде и развоја веровали су у победу Реџепа Тајипа Ердогана у првом кругу. На крају, Ердоган улази у други круг с предношћу.
 
Нико није веровао да ће кандидат деснице Синан Оган, трећепласирани на овим изборима, узети чак 5 одсто гласова. Турска сада иде у други круг председничких избора, први пут у историји. Турци ће 28. маја свету дати одговор који толико чека – да ли Ердоган остаје на власти или одлази после две деценије.

Савез окупљен око Ердоганове партије има већину и у парламенту, па би то могло да утиче и на други круг председничких избора. Сви се питају како ће гласати присталице Синана Огана, који је изборе водио под слоганом "Сиријци идите кући", тема очигледно потцењена у кампањи јер су се сви бавили земљотресом и инфлацијом. Опозиција је прошла лошије него што су очекивали, али не одустају пред други круг.

Шта можемо да очекујемо до 28. маја, шта би за Америку и НАТО значила победа Kемала Kиличдароглуа, зашто је кандидат опозиције оптуживао Русију за мешање у изборе, а Ердоганова партија Америку? Kако ће избори утицати на ситуацију у Украјини, како на архитектуру Блиског Истока, и шта би промена власти значила за Балкан и Србију?
Гости Ока су: Миша Ђурковић, директор Института за европске студије и Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор.

Аутор и водитељ: Стеван Kостић  
Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво