Читај ми!

Реџеп или Кемал – најважнији избори на свету у 2023.

Турска пред историјским изборима

Релативно лако је Реџеп Тајип Ердоган последњих 20 година добијао изборе. Два пута је победио на председничким изборима, његова Странка правде и развоја пет пута је побеђивала на парламентарним изборима. Прогурао је три референдума, последњи је суштински Турску претворио у земљу са председничким системом.

Али сада, на 100-годишњицу оснивања Републике, Турска и Ердоган су пред највећим политичким изазовом - изборима 14. маја.

Ердоганова партија правде и развоја валда Турском већ две деценије, али опозициона Републиканска народна странка коју је пре 100 година основао Кемал Паша Ататурк, верује да је сада дошло њихово време. 

Амерички "Форин полиси" и лондонски "Економист" прогласили су изборе у Турској за најважније изборе на свету у 2023. години. И Ердоганова Партија правде и развоја ове изборе види као прекретницу.

Зашто је тако? Да ли су Ердоганове шансе да победи једнаке шансама његовог противкандидата Кемала Киличдароглуа? Да ли ће изборе одлучити економија или спољна политика, колико ће на резултате утицати земљотрес?

Да ли је погрешно изборе сводити само на двојац Ердоган-Килиџдароглу, и може ли трећепласирани кандидат Мухарем Инџе Турску да уведе у други круг и унесе још више неизвесности? 

Коначно, шта за Балкан значи победа Ердогана, а шта се мења ако победи опозиција која у свом тиму има и бившег премијера и шефа дипломатије Ахмеда Давутоглуа? 

Екипа емисије Око магазин посетила је Турску и пред најнеизвесније изборе у модерној турској историји разговарала са представницима власти, опозиције, новинарима, дипломатама, али и кандидатом за председника Турске Мухаремом Инџеом.

Аутор: Стеван Костић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво